Gastro-kültür kapsamında Türk su mitinin Türk ve anadolu gastromisine etkileri

  • Yazar Hilal KUL
  • Tür _tammetinbildiri
  • Yayıncı 1 st BİLSEL International Ahlat Scientific Researches Congress 15-16 August, Bitlis /Türkiye
  • Tek Biçim Adres https://hdl.handle.net/20.500.11784/2301

Gastronomi bilimi; yaşamın devamlılığında karşılanması gereken en temel ihtiyaçlardan olan beslenme ihtiyacının çok yönlü irdelendiği, sosyal ve fenni birçok disiplinin tesir ettiği ve birçok disipline tesir eden, kültür ile hemhal olmuş, sosyal bilimlerin harman alanlarının başlıcalarındandır. Toplumların yeme – içme davranışlarının, besin ihtiyaçlarının ve beslenme reçetelerinde yer alan gıdaların kültür bağına yönelen, kültür ile gastronomi arasındaki aktarımı, ilişkiyi inceleyen kavram için alan yazında Gastronominin inceleme alanlarından biri olarak Gastro-kültür kavramı geliştirilmiştir. Çalışmada kaynaklardan elde edilen veriler doğrultusunda Orta Asya Türk kültlerinin yaşama tesiri yüksek iyelerinden biri olan kutsal su inancının Türk ve Anadolu gastronomisine tesiri incelenmiştir. Türklere özgü pişirme tekniklerinde suyun önemi, sulu besinlerin kültürel değeri, geleneksel reçetelerin kültürel nedenleri, kutsallık atfedilen başta şerbetler olmak üzere içeceklerin taşıdığı kültürel anlam gastro-kültür kapsamında ele alınmıştır. Çalışmanın yöntemi literatür tarama ve doküman analizidir yöntemleridir, çalışma süreci boyunca bilimsel etik kurallara riayet edilmiştir.

Görüntülenme
3
03.10.2023 tarihinden bu yana
İndirme
1
03.10.2023 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
23 Mayıs 2024 14:05
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Gastro-kültür kapsamında Türk su mitinin Türk ve anadolu gastromisine etkileri
Editör/Editörler
(dc.contributor.editor)
Dr. İlyas Erpay
Editör/Editörler
(dc.contributor.editor)
Doç. Dr. Necati Sümer
Yayıncı
(dc.publisher)
1 st BİLSEL International Ahlat Scientific Researches Congress 15-16 August, Bitlis /Türkiye
Tür
(dc.type)
Tam Metin Bildiri
Açıklama
(dc.description)
Gastronomi bilimi; yaşamın devamlılığında karşılanması gereken en temel ihtiyaçlardan olan beslenme ihtiyacının çok yönlü irdelendiği, sosyal ve fenni birçok disiplinin tesir ettiği ve birçok disipline tesir eden, kültür ile hemhal olmuş, sosyal bilimlerin harman alanlarının başlıcalarındandır. Toplumların yeme – içme davranışlarının, besin ihtiyaçlarının ve beslenme reçetelerinde yer alan gıdaların kültür bağına yönelen, kültür ile gastronomi arasındaki aktarımı, ilişkiyi inceleyen kavram için alan yazında Gastronominin inceleme alanlarından biri olarak Gastro-kültür kavramı geliştirilmiştir. Çalışmada kaynaklardan elde edilen veriler doğrultusunda Orta Asya Türk kültlerinin yaşama tesiri yüksek iyelerinden biri olan kutsal su inancının Türk ve Anadolu gastronomisine tesiri incelenmiştir. Türklere özgü pişirme tekniklerinde suyun önemi, sulu besinlerin kültürel değeri, geleneksel reçetelerin kültürel nedenleri, kutsallık atfedilen başta şerbetler olmak üzere içeceklerin taşıdığı kültürel anlam gastro-kültür kapsamında ele alınmıştır. Çalışmanın yöntemi literatür tarama ve doküman analizidir yöntemleridir, çalışma süreci boyunca bilimsel etik kurallara riayet edilmiştir.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2023-10-03
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.11784/2301
Yayın Dili
(dc.language.iso)
TR
Yazar
(dc.contributor.author)
Hilal KUL
Atıf için Künye
(dc.identifier.citation)
Kul, H. (2023). Gastro-kültür kapsamında Türk su mitinin Türk ve anadolu gastromisine etkileri, 1 st BİLSEL International Ahlat Scientific Researches Congress 15-16 August, Bitlis /Türkiye, 864-873.
İlk Sayfa Sayısı
(dc.identifier.startpage)
864
Son Sayfa Sayısı
(dc.identifier.endpage)
873
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
Akademisyen kullanım kılavuzuna erişmek için buraya tıklayınız
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms