Bir kısım bitkiler çok eski zamanlardan beri hem ülkemizde hem dünyada tıbbi amaçlı olarak tüketilmektedir. Bu bitkilerin çoğu antimikrobiyal özellikte olup, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıĢtır. Günümüzde ise bitkisel ilaç hammaddeleri ve ilaçların çoğunluğu bu tür bitkilerden elde edilmektedir. Bu sebeple bitkiler farmakolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal olarak çok yönlü Ģekilde araĢtırılmaktadır. Ayrıca bu bitkilerin arasında yabani meyvelerin de bu amaçlarla kullanım yoğunluğu artmıĢtır. Bir yabani meyve türü olan Karamuk (Berberis crataegina) meyveleri tanen, organik asitler, yüksek oranda C vitamini ve antosiyanin içermekte olup; ateĢ düĢürücü, kaĢıntı önleyici ve diüretik etkilerinden dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Karamuk köklerinde bulunan berberin maddesi ve diğer alkoloidlerin antifungal, antibakteriyel ve ateĢ düĢürücü etkilerinin olduğu bilinmektedir.Bu çalıĢmada, karamuk (Berberis crataegina) meyvesinin total oksidan/antioksidan kapasitesi ve Stenotrophomonas maltophilia isimli bakteriye karĢı antibakteriyel özellikleri araĢtırılmıĢtır.
Eser Adı (dc.title) | Karamuk (berberis crataegina) meyvesinin oksidan/antioksidan kapasite ve stenotrophomonas maltophilia üzerine etkisinin araştırılması |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | Prof. Dr. Mehmet ÖZASLAN |
Yayıncı (dc.publisher) | Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Tür (dc.type) | Tez |
Özet (dc.description.abstract) | Bir kısım bitkiler çok eski zamanlardan beri hem ülkemizde hem dünyada tıbbi amaçlı olarak tüketilmektedir. Bu bitkilerin çoğu antimikrobiyal özellikte olup, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıĢtır. Günümüzde ise bitkisel ilaç hammaddeleri ve ilaçların çoğunluğu bu tür bitkilerden elde edilmektedir. Bu sebeple bitkiler farmakolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal olarak çok yönlü Ģekilde araĢtırılmaktadır. Ayrıca bu bitkilerin arasında yabani meyvelerin de bu amaçlarla kullanım yoğunluğu artmıĢtır. Bir yabani meyve türü olan Karamuk (Berberis crataegina) meyveleri tanen, organik asitler, yüksek oranda C vitamini ve antosiyanin içermekte olup; ateĢ düĢürücü, kaĢıntı önleyici ve diüretik etkilerinden dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Karamuk köklerinde bulunan berberin maddesi ve diğer alkoloidlerin antifungal, antibakteriyel ve ateĢ düĢürücü etkilerinin olduğu bilinmektedir.Bu çalıĢmada, karamuk (Berberis crataegina) meyvesinin total oksidan/antioksidan kapasitesi ve Stenotrophomonas maltophilia isimli bakteriye karĢı antibakteriyel özellikleri araĢtırılmıĢtır. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2023-08-08 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2023-08-08 |
Yayın Yılı (dc.date.issued) | 2021 |
Atıf için Künye (dc.identifier.citation) | Deveci A.,Karamuk (berberis crataegina) meyvesinin oksidan/antioksidan kapasite ve stenotrophomonas maltophilia üzerine etkisinin araştırılması. Gaziantep Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2021. |
Yayın Dili (dc.language.iso) | TR |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Antioksidan Kapasite |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Oksidan Kapasite |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Karamuk |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/20.500.11784/2284 |
Yazar (dc.contributor.author) | Ayla DEVECİ |