Gastronomi bilimi; yaşamın devamlılığında karşılanması gereken en temel ihtiyaçlardan olan beslenme ihtiyacının çok yönlü irdelendiği, sosyal ve fenni birçok disiplinin tesir ettiği ve birçok disipline tesir eden, kültür ile hemhal olmuş, sosyal bilimlerin harman alanlarının başlıcalarındandır. Toplumların yeme – içme davranışlarının, besin ihtiyaçlarının ve beslenme reçetelerinde yer alan gıdaların kültür bağına yönelen, kültür ile gastronomi arasındaki aktarımı, ilişkiyi inceleyen kavram için alan yazında Gastronominin inceleme alanlarından biri olarak Gastro-kültür kavramı geliştirilmiştir. Çalışmada kaynaklardan elde edilen veriler doğrultusunda Orta Asya Türk kültlerinin yaşama tesiri yüksek iyelerinden biri olan kutsal su inancının Türk ve Anadolu gastronomisine tesiri incelenmiştir. Türklere özgü pişirme tekniklerinde suyun önemi, sulu besinlerin kültürel değeri, geleneksel reçetelerin kültürel nedenleri, kutsallık atfedilen başta şerbetler olmak üzere içeceklerin taşıdığı kültürel anlam gastro-kültür kapsamında ele alınmıştır. Çalışmanın yöntemi literatür tarama ve doküman analizidir yöntemleridir, çalışma süreci boyunca bilimsel etik kurallara riayet edilmiştir.
Eser Adı (dc.title) | Gastro-kültür kapsamında Türk su mitinin Türk ve anadolu gastromisine etkileri |
Editör/Editörler (dc.contributor.editor) | Dr. İlyas Erpay |
Editör/Editörler (dc.contributor.editor) | Doç. Dr. Necati Sümer |
Yayıncı (dc.publisher) | 1 st BİLSEL International Ahlat Scientific Researches Congress 15-16 August, Bitlis /Türkiye |
Tür (dc.type) | Tam Metin Bildiri |
Açıklama (dc.description) | Gastronomi bilimi; yaşamın devamlılığında karşılanması gereken en temel ihtiyaçlardan olan beslenme ihtiyacının çok yönlü irdelendiği, sosyal ve fenni birçok disiplinin tesir ettiği ve birçok disipline tesir eden, kültür ile hemhal olmuş, sosyal bilimlerin harman alanlarının başlıcalarındandır. Toplumların yeme – içme davranışlarının, besin ihtiyaçlarının ve beslenme reçetelerinde yer alan gıdaların kültür bağına yönelen, kültür ile gastronomi arasındaki aktarımı, ilişkiyi inceleyen kavram için alan yazında Gastronominin inceleme alanlarından biri olarak Gastro-kültür kavramı geliştirilmiştir. Çalışmada kaynaklardan elde edilen veriler doğrultusunda Orta Asya Türk kültlerinin yaşama tesiri yüksek iyelerinden biri olan kutsal su inancının Türk ve Anadolu gastronomisine tesiri incelenmiştir. Türklere özgü pişirme tekniklerinde suyun önemi, sulu besinlerin kültürel değeri, geleneksel reçetelerin kültürel nedenleri, kutsallık atfedilen başta şerbetler olmak üzere içeceklerin taşıdığı kültürel anlam gastro-kültür kapsamında ele alınmıştır. Çalışmanın yöntemi literatür tarama ve doküman analizidir yöntemleridir, çalışma süreci boyunca bilimsel etik kurallara riayet edilmiştir. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2023-10-03 |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/20.500.11784/2301 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | TR |
Yazar (dc.contributor.author) | Hilal KUL |
Atıf için Künye (dc.identifier.citation) | Kul, H. (2023). Gastro-kültür kapsamında Türk su mitinin Türk ve anadolu gastromisine etkileri, 1 st BİLSEL International Ahlat Scientific Researches Congress 15-16 August, Bitlis /Türkiye, 864-873. |
İlk Sayfa Sayısı (dc.identifier.startpage) | 864 |
Son Sayfa Sayısı (dc.identifier.endpage) | 873 |