Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 7 Adet 0.001 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
Filtreler
Bulunan: 7 Adet 0.001 sn
Ayla DEVECİTEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Prunus divaricata var (yonuz erik) metanol ekstraktının toplam fenolik bileşik ve toplam antioksidan/oksidan kapasitesinin araştırılması

Ayla DEVECİ

Makale | 2023 | Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi6 ( 2 ) , pp.1261 - 1269

Detection of bioactive compounds that determine the antioxidant capacity of naturally grown plants may provide their use in the treatment of oxidative stress-related diseases. Plants grown at high altitudes, such as Prunus divaricata var (locally known as yonuz plum, wild plum, dolphin plum, and sour plum) have high nutritional value, disease-reducing and therapeutic potential. In this study, total antioxidant capacity (TAC), total oxidant capacity (TOC), oxidative stress index (OSI) and total polyphenolic compound (TPC) contents of methanol extract were determined and their therapeutic potential was evaluated. The fruits were colle . . .cted in September and dried at room temperature and in a free environment for an average of 20 days. Dried fruits (10 g) were dissolved in methanol (500 mL), and their total antioxidant/oxidant capacity was determined by extraction and evaporation. TPC was measured spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent method. In conclusion, the TAC level of the wild plum fruit extract was 3.595±0.05 mmol Trolox equiv./L, the TOC level was 15.853±0.09 μmol H2O2 Equiv./L and OSI 0.441±0.006 (AU), and the total TPC content was 41.52 ± 0.17 mg GAE g-1 . P. divaricata is rich in phenolic compounds and has a strong antioxidant and oxidant activity. We believe that many antioxidant compounds can have a pro-oxidant effect as a result of their interaction with each other. The strong oxidant activity of P. divaricata should be carefully evaluated for nutritional and therapeutic use Daha fazlası Daha az

Berberis crataegina meyve ekstraktının antioksidan ve antibakteriyel etkisinin araştırılması

Ayla DEVECİ

Makale | 2022 | Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi25 ( 2 ) , pp.335 - 341

Bitkiler çok eski zamanlardan beri hem Türkiye’de hem de dünyada tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu bitkilerin çoğu antimikrobiyal özellikleri nedeniyle pek çok hastalığın tedavi sürecine dahil edilmektedir. Benzer şekilde meyveler de geleneksel tedavi amaçlı halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bir yabani meyve türü olan Berberis crataegina (karamuk) meyveleri tanen, organik asitler, yüksek oranda C vitamini ve antosiyanin içermekte olup; ateş düşürücü, kaşıntı önleyici ve diüretik etkilerinden dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, Berberis crataegina meyvelerinin farklı çözücülerle (etanol, metanol, hekzan, . . . diklorometan) hazırlanan ekstratlarının total antioksidan/oksidan etkileri ve Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada, toplanıp kurutulan meyve tanelerinin farklı çözücülerle hazırlanan ekstraktlarında total antioksidan/oksidan seviyeleri ticari kitler ile spektrofotometrede ölçüldü. Berberis crataegina meyvelerinin Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin olup olmadığı disk difüzyon yöntemiyle belirlendi. Çalışmaya göre Berberis crataegina meyvelerinin yüksek antioksidan seviyeye sahip olduğu, Stenotrophomonas maltophilia bakterisine karşı antibakteriyel etkisinin olmadığı tespit edildi Daha fazlası Daha az

Oxidative stress and antioxidant defence system

Ayla DEVECİ

Kitap Bölümü | 2021 | Livre de Lyon

In the world where global warming is felt more and more every hour, environmental disasters occur due to the change in the ecological qualities of the aquatic environment. In the natural environment, pollutants pass into the body of living organisms through nutrients and environmental factors. Because of the nutrients and water used by aquatic organisms living in polluted waters for their vital functions, pollutants pass into the fish’s body through the digestive and respiratory systems and are generally kept in the adipose tissue

Insecticides

Ayla DEVECİ

Kitap Bölümü | 2021 | Intechopen

Bu kitap, farklı insektisit grupları ve bunların etki biçimleri, insektisitlerin çevreye neden olduğu sorunlar, haşerelerin insektisitlere karşı direnci ve kimyasalların uygulanmasına ilişkin farklı ülkelerin sorunları ve mevzuatı gibi kimyasal haşere kontrolünün tüm yönlerini ele almaktadır. bu ürünler. Aynı zamanda tatlı su ve deniz suyunda insektisitlerin neden olduğu sorunların yönlerini ele almanın yanı sıra araştırma metodolojileri ve protokolleri sunar.

Karamuk (berberis crataegina) meyvesinin oksidan/antioksidan kapasite ve stenotrophomonas maltophilia üzerine etkisinin araştırılması

Ayla DEVECİ

Tez | 2021 | Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bir kısım bitkiler çok eski zamanlardan beri hem ülkemizde hem dünyada tıbbi amaçlı olarak tüketilmektedir. Bu bitkilerin çoğu antimikrobiyal özellikte olup, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıĢtır. Günümüzde ise bitkisel ilaç hammaddeleri ve ilaçların çoğunluğu bu tür bitkilerden elde edilmektedir. Bu sebeple bitkiler farmakolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal olarak çok yönlü Ģekilde araĢtırılmaktadır. Ayrıca bu bitkilerin arasında yabani meyvelerin de bu amaçlarla kullanım yoğunluğu artmıĢtır. Bir yabani meyve türü olan Karamuk (Berberis crataegina) meyveleri tanen, organik asitler, yüksek oranda C vitamini ve antosiyanin içe . . .rmekte olup; ateĢ düĢürücü, kaĢıntı önleyici ve diüretik etkilerinden dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Karamuk köklerinde bulunan berberin maddesi ve diğer alkoloidlerin antifungal, antibakteriyel ve ateĢ düĢürücü etkilerinin olduğu bilinmektedir.Bu çalıĢmada, karamuk (Berberis crataegina) meyvesinin total oksidan/antioksidan kapasitesi ve Stenotrophomonas maltophilia isimli bakteriye karĢı antibakteriyel özellikleri araĢtırılmıĢtır Daha fazlası Daha az

Akademisyen kullanım kılavuzuna erişmek için buraya tıklayınız
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms